Δήμος Μυκόνου: Βελτίωση της προσβασιμότητας με θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

Εκτυπώσιμη μορφή
Τετάρτη, 22/09/2021 - 00:00

O Δήμος Μυκόνου σε συνέχεια της ομόφωνης έγκρισης της μελέτης σχετικά με τη δημιουργία κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ σε όλο το νησί έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή τους.

Τα σημεία που επιλέχθηκαν με βάση τη μελέτη χωροθετούνται σε διάφορα κεντρικά σημεία του νησιού ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές είναι προκαθορισμένες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και η τοποθέτηση της προβλεπόμενης σήμανσης αντίστοιχα με βάση τον ΚΟΚ.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης στη Χώρα Μυκόνου και στην Άνω Μερά, όπως προτάθηκαν στη σχετική Μελέτη σε συνδυασμό με τις ράμπες που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε παρελθόντα χρόνο.

Εντός της Χώρας δημιουργήθηκαν οι ακόλουθες τρεις κοινόχρηστες θέσεις ΑΜΕΑ:

Μπροστά από το Ξενοδοχείο Λητώ.
Στην πλατεία Μαντώ όπισθεν του αγάλματος.
Μπροστά από το Δημοτικό Κτίριο Μαύρου όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες.
Στην Άνω Μερά δημιουργήθηκαν δυο κοινόχρηστες θέσεις ΑΜΕΑ στην πίσω πλευρά της πλατείας μπροστά από την παιδική χαρά.

H υλοποίηση κι άλλων θέσεων σε σημεία κοντά σε παραλίες και δημοτικά κτίρια συνεχίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ είναι ανώνυμες (χωρίς συγκεκριμένο όνομα) για το κοινό. Μπορούν να χρησιμοποιούνται για στάθμευση από οποιοδήποτε κάτοικο ή επισκέπτη ΑΜΕΑ κατά την καθημερινή κυκλοφορία του.

Βασική προϋπόθεση είναι η στάθμευση να πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο για όποιον διαθέτει το ενιαίο Ευρωπαϊκό σήμα στάθμευσης (μπλε κάρτα), το οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και το οποίο εκδίδουν οι διευθύνσεις μεταφορών - επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Οι χώροι στάθμευσης για τα οχήματα ατόμων με αναπηρία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αλυσίδα πρόσβασης γιατί παρέχει στους δικαιούχους την διευκόλυνση της άνετης στάθμευσης.

Παρακαλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας να σεβαστούν τις θέσεις στάθμευσης και να μη σταθμεύουν εφόσον δεν το δικαιούνται καθώς είναι παράνομο και στερούν το δικαίωμα πρόσβασης και της ισότιμης συμμετοχής των ΑΜΕΑ συμπολιτών μας στη ζωή.

Η επιτήρηση των θέσεων θα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες αρχές όπως η Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα και αντίστοιχα από μέρους του Δήμου Μυκόνου προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή χρήση τους και να μην υπάρχει παράνομη στάθμευση.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά :

«Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για συγκεκριμένες υποδομές προκειμένου οι κάτοικοι και επισκέπτες ΑΜΕΑ να μετακινούνται εύκολα και με ασφάλεια σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό όπως είναι η Μύκονος η δημιουργία θέσεων ΑΜΕΑ είναι απαραίτητη.
Η Δημοτική Αρχή σεβόμενη πως το δικαίωμα για την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε κάθε τόπο είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους, όπως και για εκείνους με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, ξεκίνησε την υλοποίηση των κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ σε όλο το νησί ακολουθώντας τη σχετική μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία της προσβασιμότητας με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δημοτική σύμβουλο, κ. Τόνια Ανδρονίκου και το μέλος του συμβουλίου του Π.Α.Κ.Ο. “Γ. Αξιώτης”, κ. Γιώργο Καφεντζή, για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού.»