Ένα μεγάλο έργο για την Ρήνεια και την ιστορία της

Εκτυπώσιμη μορφή
Τετάρτη, 24/05/2023 - 00:00

Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών προχωρά ο Δήμος Μυκόνου στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Η Ρήνεια και η αγροτική κληρονομιά στα νεότερα χρόνια», κατά το οποίο θα καταγραφούν και θα αναλυθούν τα υλικά και άυλα στοιχεία της αγροτικής κληρονομιάς της Ρήνειας και της σύνδεσής τους με την αρχαιολογική κληρονομιά της Μυκόνου.
Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για τους τρόπους διαμόρφωσης της Ρήνειας ως τόπου αγροτικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης που συνδέεται με την αίσθηση εντοπιότητας των σύγχρονων Μυκονιατών και τις διαδρομές που ακολούθησαν οι ποικίλες συνδέσεις της με την τουριστική Μύκονο τον 20ό και 21ο αιώνα.
Περαιτέρω, το έργο θα εστιάσει στην μελέτη των αγροτών και του κόσμου τους, ως μιας ιστορικής κατηγορίας που αποτελεί ακόμη ζώσα κληρονομιά, έχοντας στον πυρήνα του τον συνδυασμό της διεπιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και της τεχνολογικής καινοτομίας με την επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα, θα διατεθούν μέσα από τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας/ιστοσελίδας, ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης, στη λογική μιας ψηφιακής έκθεσης ερευνητικού προγράμματος για την ιστορική ταυτότητα της Ρήνειας.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, θα μελετηθεί μεταξύ άλλων το Δημοτικό Αρχείο Μυκόνου, που αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πληροφοριών για τους τρόπους με τους οποίους η Ρήνεια διαμόρφωσε την αγροτική της ταυτότητα.
Παράλληλα, θα καταγραφούν προφορικές μαρτυρίες, θα καταγραφεί νεότερο οπτικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί αρχείο με σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της τωρινής αγροτικής πραγματικότητας.
Τέλος, το έργο αναμένεται να φωτίσει μια σειρά από ζητήματα για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και την αγροτική τους κληρονομιά που τελούν υπό ραγδαία κοινωνική αλλαγή και ταυτοχρόνως προσπαθούν να διατηρήσουν το ξεχωριστό ιστορικό τους προφίλ μέσα στην τουριστική ανταγωνιστική αγορά, κυρίως, αναδεικνύοντας τον συμπληρωματικό ρόλο της αγροτικής Ρήνειας στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Μυκόνου.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφέρει τα εξής:
"Η Ρήνεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και της τοπικής μας ταυτότητας. Είναι ένας παράδεισος επί γης. Περηφάνεια μας και υποχρέωσή μας να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τον αγροτικό της χαρακτήρα και την αρχαιολογική της αξία.
Με αίσθηση ευθύνης και συνέπειας συνάπτουμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ν.Π.Ι.Δ.) για την εκπόνηση ερευνητικού έργο με τίτλο: «Κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός και αγροτοκτηνοτροφικές σχέσεις παραγωγής στη Μύκονο και τα γειτονικά νησιά. Μια διαχρονική και διεπιστημονική προσέγγιση».
Είμαστε περήφανοι λοιπόν για την στήριξη της περαιτέρω έρευνας που αφορά στη λειτουργία και την ενσωμάτωση της νήσου Ρήνειας στην πρόσφατη ιστορία μας. Η ουσιαστική γνώση του τόπου μας είναι κινητήρια δύναμη στις αποφάσεις μας”