Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός για την 191η επέτειο ευρέσεως της Ι. Εικόνας της Παναγιάς στην Τήνο

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 04/02/2014 - 14:11
Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με πρωτοφανή συμμετοχή πιστών και προσκυνητών κάθε ηλικίας, από την Μύκονο και άλλα νησιά, πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί της Τήνου η 191η επέτειος από την Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης.
 
Επικεφαλής της γιορτής που είναι ευρέως γνωστή ως "Φαναράκια" ήταν οι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος και Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β', ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής Ευαγγελιστρίας, εκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων του νησιού, η Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Διδασκάλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Παιδείας Ν. Αιγαίου, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την Τήνο και την Μύκονο.
 
Η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ συνόδευε την πομπή, ενώ στον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Τήνου ανέφερε μεταξύ άλλων: 
 
 
"Ζούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάτι το μοναδικό, κάτι το ανεπανάληπτο. Βιώνουμε ένα ιστορικό γεγονός, που έλαβε σάρκα και οστά εδώ, δίπλα μας, σε αυτά τα χώματα. Το ζούμε με τέτοια ζωντάνια και συγκίνηση, που μάς καθηλώνει. 
Η 30ή Ιανουαρίου 1823, έμελε να αλλάξει την πορεία ενός μικρού νησιού, για πάντα. Η Τήνος είχε από κείνη τη μέρα μια ακόμη αποστολή: Να στέκεται πάντα φάρος ακοίμητος της πίστης μέσα στο Αιγαίο. Να πορεύεται στο ταξίδι του χρόνου αναπόσπαστα δεμένη με την ιερή μορφή της Μεγαλόχαρης. Η Μεγαλόχαρη είναι εκείνη που το διάλεξε, που τίμησε με αυτόν τον μοναδικό τρόπο, που το κατέστησε Κέντρο παντοτινό της Χριστιανοσύνης. Η Τήνος, το πανορθόδοξο προσκύνημα και η έδρα του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας, θα επιστρέφει πάντα νοερά και θα υποκλίνεται ευλαβικά στις ιερές αυτές μνήμες του 1823…
 
Η συγκίνηση και το δέος δεν περιγράφονται, όταν ξαναζούμε αυτά που είχαν την τύχη να βιώσουν οι πρόγονοί μας, πριν από 191 χρόνια. Τότε που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, το ανεπανάληπτο νέο της Εύρεσης της Ιερής Εικόνας. Από κάθε γωνιά του νησιού, με αγωνία και λαχτάρα και με τα λαδοφάναρά τους στο χέρι, τρέχουν χωρίς ανάσα, να προσκυνήσουν το Εικόνισμα της Παναγίας μας.
Μοιραζόμαστε τον παλμό και την αγωνία τους, τη ζεστασιά που παράξενα κυρίεψε την καρδιά τους. Τα 191 χρόνια με την καρδιά μας και την ψυχή μας, τα διανύουμε πολύ γρήγορα και ζούμε μαζί τους το δέος για το ιστορικό γεγονός. Τα 191 χρόνια χαλυβδώνουν την πίστη και την αγάπη μας προς την Παναγία.
 
Η Παναγία ήταν και είναι πάντα κοντά μας. Ίσως εμείς στις μέρες μας, την επικαλούμαστε όλο και πιο συχνά γιατί νοιώθουμε ανυπεράσπιστοι και μικροί, μπροστά στα όσα έφερε η θύελλα της εποχής μας. Γι αυτό και τούτη η μέρα, γεμίζει αισιοδοξία και κουράγιο τις καρδιές μας.
 
Η νεολαία μας, τα νιάτα της Τήνου, και φέτος πρωτοπόρα. 
Παιδιά και νέοι της Τήνου. Ότι σας αγαπάμε, το ξέρετε. Ότι σας καμαρώνουμε στις εκδηλώσεις μας, το βλέπετε στα μάτια μας. Στα δικά σας μάτια και στην κορμοστασιά σας, εμείς βλέπουμε κάτι άλλο: το μέλλον της Τήνου. 
Τύχη αγαθή και μοναδική για σας να συνδυάζετε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που  προστατεύουν άγρυπνα εσάς,  τους δασκάλους και τα σχολειά σας, με την Εύρεση της Παναγίας μας.
 
Αυτή η συγκυρία, θα είναι οδηγός της ζωής σας. Η πορεία της ζωής σας, που σήμερα ειδικά σας γεμίζει αγωνία, θα φέρει τις σπουδές σας, το μόχθο αλλά και τη χαρά της δημιουργίας, τις οικογένειες που θα φτιάξετε οι ίδιοι. Όπου και αν είστε, αυτή η μέρα δεν θα είναι ίδια για σας. Είτε νοερά είτε πραγματικά, θα είστε πίσω, στο γενέθλιο τόπο, στο δικό σας νησί. Η παρουσία στην Τήνο αυτή τη μέρα, δίνει χαρά και δύναμη απίστευτη.
 
Τέταρτη χρονιά φέτος, απέναντί σας, σε ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς οι ανατροπές, ο φόβος για το αύριο, έγιναν καθημερινότητα. Τα ερωτηματικά για το μέλλον σας, αμείλικτα. Όλα αυτά βαραίνουν τις ψυχές σας και των δικών σας ανθρώπων. Άλλωστε βιώνετε τον καθημερινό αγώνα των γονιών σας.
 
Η Τήνος, όπως όλη η πατρίδα, δοκιμάζεται σκληρά. Τα όνειρά σας, οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός σας, φαίνονται να απομακρύνονται. Δυστυχώς, μας έτυχαν δύσκολες εποχές και τα λόγια έχουν χάσει ένα μέρος της αξίας τους. 
Η Τήνος άντεξε πολλές δυσκολίες στο μεγάλο αυτό ταξίδι. Θα περάσει κι αυτή τη φουρτούνα. Δεν εξαρτάται μόνο απ αυτήν αλλά εξαρτάται και απ αυτήν. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία ανάμεσά μας, θα είχαν πολλά να σας πουν για τις δυσκολίες των παιδικών και εφηβικών τους χρόνων. Ξέρετε πόσοι από αυτούς, έχασαν την ευκαιρία των σπουδών γιατί έπρεπε να βγουν στο μεροκάματο; Πόσοι άξιζαν τα γράμματα και οι συνθήκες τους τα στέρησαν; 
 
Τώρα που έχετε την ευκαιρία, αξιοποιείστε την. Τα γράμματα και το ήθος, θα είναι τα μεγάλα και ανεξίτηλα εφόδιά σας. Αυτά γεννούν την ελπίδα και η ελπίδα θα φέρει ένα καλύτερο αύριο. Και κυρίως, ένα καλύτερο αύριο για αυτό το όμορφο και ιδιαίτερο νησί, για τους άξιους και νοικοκύρηδες κατοίκους του.
 
Στα δύσκολα, που δεν συνηθίζω να τα κρύβω, βλέπω και κάτι ευχάριστο. Το δενδράκι της αλληλεγγύης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο, δυνάμωσε κι εδώ στην Τήνο. Η Εκκλησία, οι φορείς, οι πολίτες και ο Δήμος μας, είναι παρόντες, βοηθώντας με κάθε τρόπο. Η ανθρωπιά και αλληλοβοήθεια, βρήκαν πάλι τη θέση που τους αξίζει και τη θέση που είχαν πάντα στην πόλη και τα χωριά μας. Η ψεύτικη ευδαιμονία των τελευταίων χρόνων, ίσως είχαν παραγκωνίσει αυτές τις αξίες. Υποκλίνομαι σε κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης και σας καλώ να δυναμώσουμε κι άλλο το δένδρο στο οποίο αναφέρθηκα.
 
Αγαπητά μου παιδιά, 
Η παρουσία σας και η θερμή συμμετοχή σας στην πιο όμορφη γιορτή της Τήνου, δεν αξίζουν μόνο ένα ευχαριστώ. Αξίζουν και μια ειλικρινή διαβεβαίωση. Ο Δήμος Τήνου είναι και θα είναι δίπλα σας. Αγωνίζεται για έργα υποδομών, σε καιρούς που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αλλά δεν το βάζει κάτω. Ψάχνει και αξιοποιεί και τη χαραμάδα ευκαιρίας. Το αξίζετε εσείς! Γι αυτό και η προσπάθεια για την εκπαίδευση, γι αυτό και ο αγώνας για αθλητικές υποδομές, γι αυτό κι ένα Κλειστό Γυμναστήριο, σε λίγο, στη διάθεση όλων των παιδιών της Τήνου. Και με αρωγό πολύτιμο εκείνο τον οργανισμό που διαχειρίστηκε άξια το κοσμοϊστορικό γεγονός της Εύρεσης, υπέρ της πίστης, υπέρ της πατρίδας, υπέρ της Τήνου. Το Πανελλήνιο Ιερό μας Ίδρυμα. 
 
Αγαπητά μου παιδιά 
Η προσπάθειά μας, ένα στόχο έχει. Μια πιο γόνιμη, πιο δυνατή, πιο δίκαιη Τήνο. Προοπτικές καλύτερες για σας, όταν έλθει η ώρα της δουλειάς. Να σας παραδώσουμε μια καλύτερη Τήνο και να μπορούμε να σας βλέπουμε στα μάτια, ήσυχοι ότι επιτελέσαμε σωστά το καθήκον μας.  
 
 Ευχαριστώ θερμά όσους ήλθατε για ένα σεμνό και ιδιαίτερο προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη και για να τιμήσετε τις εορταστικές μας εκδηλώσεις. Το κάνατε παρά τις πάσης φύσεως δυσκολίες, ακόμη και από πλευράς δρομολογίων. Μετά το πέρας της λαμπαδηφορίας, θα ακολουθήσει ένα παραδοσιακό κέρασμα για όλους, στην ίδια πλατεία που βρισκόμαστε. Και όπως συνηθίζω να λέω, το κέρασμά μας είναι λιτό αλλά η αγάπη μας χωρίς όρια.
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"