«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ«Μύκονος Ημέρες – Mykonos Days»»

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 30/11/2021 - 00:00

Εκδόθηκε από το Δήμο Μυκόνου το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Μύκονος Ημέρες – Mykonos Days».

Πρόκειται για ένα μνημειώδη τόμο με περιεχόμενο τα ετήσια ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου από το 2014 έως και το 2021.

Στις 250 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται και συμπληρώνεται με επάρκεια το φωτογραφικό υλικό των επτά (7) θεματικών ημερολογιακών ενοτήτων, με πρωτότυπες φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες και συνοδευτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, παρουσιάζοντας πτυχές του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Μυκόνου.

Εμπλουτισμένο με αποσπάσματα από τον Οδηγό του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου (Έκδοση Δήμου Μυκόνου 2010), αναπτύσσεται και το κεφάλαιο «Συνοπτική Ιστορία της Μυκόνου», ενώ το βιβλίο συμπληρώνεται με τις ενδιαφέρουσες μονογραφίες-εισαγωγές των ετήσιων ημερολογίων και τη σχετική βιβλιογραφία, καλύπτοντας έτσι ιστορικές και επιστημονικές πτυχές του τόπου μας, αλλά και ποικίλα στοιχεία λαογραφίας.

Αναλυτικά, το λεύκωμα αποτελείται από τα εξής κεφάλαια: «Συνοπτική Ιστορία της Μυκόνου», «Δήλος», «Άνω Μερά», «Ανεμόμυλοι», «Πέτρος ο Πελεκάνος», «Μαντώ Μαυρογένη», «Το Κάστρο της Μυκόνου», «Σταθμοί στη Χαρτογραφία της Μυκόνου». Τα κείμενα που παρατίθενται υπογράφονται από τους: Βαγγέλη Πελέκη, Μιχάλη Ασημομύτη, Γιώργο Τόλια, Δημήτρη Αθανασούλη, Μαρία Κονιώτη, Παναγιώτη Χατζηδάκη.

Η έκδοση συμπεριλήφθηκε στις επίσημες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με το σκεπτικό πως αποτυπώνει με έναν ξεκάθαρο τρόπο τη σύγχρονη ταυτότητα και πορεία μιας νησιωτικής κοινωνίας του Αιγαίου. Έτσι, στο εισαγωγικό της κείμενο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη σημειώνει: «Ενταγμένη από την αρχή στην επικράτεια του νέου Ελληνικού Κράτους, η Μύκονος διατηρεί, έως τις ημέρες μας, την ξεχωριστή της ταυτότητα, συνδυάζοντας τη μοναδικότητα του τοπίου και την πλούσια ιστορική κληρονομιά με την παγκόσμια τουριστική φήμη, την ποιότητα της φιλοξενίας, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη. Ο Δήμος της Μυκόνου συνεχίζει να υπερασπίζεται όσα κάνουν το νησί μοναδικό, εντός και εκτός συνόρων. Το αποδεικνύει τούτο το σπουδαίο λεύκωμα που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής».

Με τα ειδικά θέματα που αναπτύσσονται ανά ενότητα, με τα ιστορικά αναλυτικά κείμενα, αλλά και με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το βιβλίο αυτό γίνεται ένα αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας προς τους επισκέπτες καθώς και ένα εργαλείο απαραίτητο για τις δημόσιες σχέσεις του Δήμου Μυκόνου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πνεύμα ο Δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς σημειώνει στο προλόγισμά του:

«Το βιβλίο αυτό, όπως εξάλλου και τα ετήσια ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου που ενσωματώνει, σκοπό έχει να παρουσιάσει μέρος της ταυτότητάς μας αλλά και να προτρέψει στο σεβασμό και τη διατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που έκαναν τη Μύκονο έναν τόπο ζηλευτό, με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπου αξίζει κανείς να ζει ή να επισκέπτεται.
Γι’ αυτό απευθύνεται και στους ντόπιους και στους επισκέπτες μας. Με την ευκαιρία της επετείου για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η αναγνώριση, η βαθιά γνώση και η ανάδειξη κάθε τοπικής ταυτότητας είναι αναγκαστική συνθήκη προστασίας και προβολής του πολιτισμού μας».