Πιθανόν στα μέσα καλοκαιριού η εγκατάσταση των νέων μονάδων αφαλάτωσης σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 18/03/2014 - 17:00

Το φλέγον ζήτημα της λειψυδρίας απασχόλησε την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Μακρυωνίτη.

Η δημαρχεύουσα κα Γρυπάρη ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μακρυωνίτη, όσο και τον κ. Μαχαιρίδη για την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που μαζί και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την κα Καλογήρου έχουν σκύψει πάνω από το ζήτημα της λειψυδρίας της Μυκόνου.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στο νησί και να σταματήσει η άντληση νερού από το φράγμα, κάτι που ήδη γίνεται. Το Φράγμα του Μαραθιού σήμερα έχει 500.000 κυβικά νερού από τα 3.000.000 κυβικά τις δυναμικότητάς του.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο κ. Μαχαιρίδης έχει ήδη προβεί σε παραμβάσεις στα Υπουργεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συντονισμού των υπηρεσιών για την χρηματοδότηση ενός συστήματος μονάδων αφαλάτωσης περίπου 2.000 κυβικών ημερησίως οι οποίες θα τοποθετηθούν στον χώρο του παλαιού λιμένα, στο οίκημα που στεγάζονταν τα παλιά σφαγεία, μετά από ομόφωνη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου.
Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την άμεση εγκατάσταση των μονάδων, καθώς οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι πάρα πολλές.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι τον Ιούλιο μπορούμε να έχουμε εγκατεστημένη μονάδα εκεί, ώστε ο αγώνας και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε το συντομότερο δυνατό να εγκατασταθεί» επισημαίνοντας ότι η Μύκονος δεν έχει να χάσει από όλη αυτή την προσπάθεια, ακόμα και αν η νέα μονάδα εγκατασταθεί τον Σεπτέμβριο γιατί πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για το νησί, εφόσον τα 7.000 κυβικά ημερησίως που παράγει σήμερα η αφαλάτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν επεσήμανε ότι θα πρέπει:

1.Να προχωρήσει η επισκευή της υπάρχουσας μονάδας ώστε να επεκταθεί η δυναμικότητα της

2.Να σταματήσει η άντληση του νερού του Φράγματος ώστε τα 500.000 κυβικά που έχει σήμερα να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της σαιζόν

3.Να γίνουν οι ενέργειες ώστε η Μύκονος να ενταχθεί στα υδροδοτούμενα νησιά και να εξασφαλιστεί η μεταφορά νερού με καραβάκι

Βασική προϋπόθεση, όπως επισήμανε ο κ. Μακρυωνίτης είναι και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώστε να μειώσουν την σπατάλη νερού και την υπέρμετρη κατανάλωση.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Σκαγιάς, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Κουκάς και οι Δ.Σ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, Γιάννης Κονταράτος, Μαριγούλα Αποστόλου, Μαρσούλα Χανιώτη Νίκος Σαλάχας και Άννα Καμμή.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μύκονο ο αντιπεριφερειάρχης συνοδευόμενος από την δημαρχεύουσα κα Γρυπάρη επισκέφθηκε χθες το Φράγμα και την αφαλάτωση στον Ορνό και έκανε αυτοψία στα σημεία που ενδείκνυνται για την τοποθέτηση του συστήματος των νέων αφαλατώσεων, ενώ σήμερα το πρωί παρίστατο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου.