«ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝ. ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΕΤΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 18 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Εκτυπώσιμη μορφή
Τρίτη, 19/10/2021 - 00:00

Σήμερα, 19/10/2021 επισκέφτηκε το Δήμο Μυκόνου ο Αν. ΥπουργόςΕσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στα πλαίσια της έγκρισης σειράςχρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώαπό το Πρόγραμμα Τρίτσης των πολύ σημαντικών έργων τηςΔ.Ε.Υ.Α.Μ. που αφορούν την αποχέτευση και την υδροδότηση τουνησιού.Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις αφορούν: 1. Έργο συνολικού ποσού 6.015.000 ευρώ για τηνολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση-αναβάθμιση τωνυφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑΜυκόνου. Το φυσικό αντικείμενο για το κύριο υποέργο τηςπρότασης είναι η επέκταση & αναβάθμιση αντλιοστασίωνλυμάτων Αλευκάντρας, Κόρφου, Αγίου Ιωάννη, Costa Iliosμε τους καταθλιπτικούς αγωγούς, ΔΕΥΑ Μυκόνου.2. Έργο με τίτλο «Διαχείριση και βελτίωση των υποδομώνύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου» συνολικού ποσού 6.697.000ευρώ και αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωσητων υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης της Μυκόνου. α) τηναντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου καταθλιπτικούαγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς τοδιυλιστήριο Αγίας Σοφίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου, β) τη μεταφοράνερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Κόρφου, με δυναμικότηταημερήσιας παροχής 10.000 m3 /ημέρα, προς τις κεντρικέςδεξαμενές της ΔΕΥA Μυκόνο, γ) εγκατάσταση σύγχρονουεξοπλισμού τηλεμετρίας και εξοπλισμού μέτρησης καιτηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας τουπαρεχόμενου νερού, εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης στηνπεριοχή ενδιαφέροντος και της ένταξής τους σε σύστημααυτόματης καταμέτρησης τους.
3. Έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης τηςδιαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης ΑνανεώσιμωνΠηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων καιλυμάτων» συνολικού ποσού 5.155.000 ευρώ. Η συνάντηση που έλαβε χώρα στο Γραφείο Δημάρχουπραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με το Δήμαρχο ναευχαριστεί τον κ. Πέτσα για τη συμβολή του και την επιτυχή ένταξητων έργων στις χρηματοδοτήσεις. Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι βουλευτές Κυκλάδων κ.Βρούτσης, κ. Μονογυιού και κ. Φόρτωμας, οι Αντιδήμαρχοι κ.Ατζαμόγλου και κ. Ζουγανέλης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ.Βιγλιάρης και ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας τηςΔ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Κουνάνης. Αρχικά, ο Αν. Υπουργός θέλησε να ενημερωθεί από το Δήμαρχο γιαόλες τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου οι οποίες υλοποιήθηκανγια τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Τρίτσης τονίζοντας παράλληλατη στήριξη της Κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος ανέδειξε το ζήτημα των έργων που χρειάζονται καιτόνισε την ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., κ. Βιγλιάρης, εξήγησε ταπροβλήματα που απασχολούν το νησί ως προς τις υποδομές με τιςβλάβες, περιέγραψε τις ενέργειες και τα έργα που έχουν υλοποιηθείαπό την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. έως σήμερα και ο κ. Κουνάνης επεξήγησε τοακριβές περιεχόμενο των χρηματοδοτούμενων μελετών-έργων. Με το πέρας της συνάντησης μετέβησαν στη Μεγάλη Άμμο, τονΚόρφο, τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στηνΑλεόμανδρα, με τελικό προορισμό τον Πλατύ Γιαλό όπου φέτοςσημειώθηκαν σοβαρές βλάβες. Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας σημείωσε:«Αυτό το πανέμορφο νησί –μία από τις ναυαρχίδες του τουρισμούμας– που αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας, πρέπει να μπορεί,συνεχώς, να επενδύει σε υποδομές, προκειμένου να είναι σε θέση ναυποδέχεται τον αυξημένο όγκο επισκεπτών, που έχει κάθε χρόνο.Έχουμε, ήδη, διαθέσει –τους τελευταίους τρεις μήνες– περίπου 12,7εκατ. ευρώ για ύδρευση και αποχέτευση, με τις πρόσφατες εντάξειςστο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» και, σήμερα, ανακοινώσαμε τηδιάθεση 5,1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τηνολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Είμαστε και θα είμαστεδίπλα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να βελτιώνουμε στηνπράξη την καθημερινότητα των πολιτών».Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα χαράς καιεπιτυχίας όχι μόνο για την Δημοτική Αρχή αλλά για τους κατοίκουςκαι τη Μύκονο μας. Κόποι και προσπάθειες χρόνων από πλευράς μας για τηναναβάθμιση των υποδομών και την άμεση επίλυση χρόνιωνπροβλημάτων στην ύδρευση και την αποχέτευση που ταλάνιζαν τηνκαθημερινότητά μας παίρνουν οριστικά το δρόμο τους. Οι χρηματοδοτήσεις που λάβαμε από το Κεντρικό Κράτος σταπλαίσια του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 18εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των βασικών υποδομών τουνησιού ύδρευσης και αποχέτευσης αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μέσααπό τις συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, τις ολοκληρωμένεςμελέτες και την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας ταλόγια πλέον γίνονται πράξεις με έργα.Μετά την ίδρυση υποδιεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας, τηδρομολόγηση διαγωνισμού για το Χωροταξικό σχεδιασμό, τηναναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων της Δήλου έρχεται αυτή ηχρηματοδότηση.Ευχαριστώ θερμά την Πολιτεία και τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα για τησυμβολή τους και την ουσιαστική στήριξή τους. Παράλληλα,ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου κ. Βιγλιάρη και όλοτο Δ.Σ. καθώς και τον Αν. Γενικό Διευθυντή κ. Κουνάνη και όλουςόσους συνέβαλλαν από τη μεριά τους σε αυτή την επιτυχία.Μια επιτυχία που αλλάζει σελίδα στην ποιότητα τηςκαθημερινότητας μας και στην εξυπηρέτηση των εκατομμύριαεπισκεπτών μας, καθιστώντας μας επάξια σε έναν από τουςκορυφαίους διεθνής τουριστικούς προορισμούς διαθέτοντας πλέοντις απαραίτητες βασικές υποδομές.Συνεχίζουμε να διεκδικούμε με σοβαρότητα, σχέδιο , υπομονή αυτάπου αξίζει ο τόπος μας.»