Κ. Κουκάς: «Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τα συμφέροντα του νησιού μας»

Εκτυπώσιμη μορφή
Τετάρτη, 14/02/2018 - 14:52
Για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, τους στόχους που - μέχρι στιγμής - έχουν επιτευχθεί και τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που «ταλαιπωρούν» τη Μύκονο, μίλησε στο naxostimes.gr ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς.
 
Νοικοκύρεμα του δήμου, βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης βασικών υπηρεσιών, υλοποίηση έργων υποδομής, αλλά και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και - σαφώς - περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προφίλ του νησιού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κ. Κουκά, ο οποίος - αν και νέος σε ηλικία - έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που «κουβαλάει» το αξίωμα του δημάρχου.
 
«Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό υπό τις δεδομένες συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Κουκάς σε συνέντευξη του στο naxostimes.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Τσελεμπή, τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την παρούσα δημοτική αρχή η εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος των Μυκονιατών.
 
ΕΡ: Η έναρξη κάθε νέου έτους σηματοδοτεί και μια περίοδο ανασύνταξης δυνάμεων και αναδιοργάνωσης. Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για το 2018 και ποιες οι προτεραιότητές της;
 
Κ.Κ.: Αποτελεί γεγονός ότι κάθε νέα αρχή συνοδεύεται από έναν αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας. Αυτή την ελπίδα την έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ στη χώρα μας! Όμως χωρίς σχέδιο, στρατηγική, οργάνωση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δε μπορούμε να ελπίζουμε και πολλά.
 
Γι’ αυτό εμείς στη Μύκονο, από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως Δημοτική Αρχή, καταρτίσαμε συγκεκριμένη λίστα προτεραιοτήτων, την οποία τηρούμε ευλαβικά μέχρι σήμερα, σαφώς βέβαια με τις απαραίτητες τροποποιήσεις ή προσαρμογές.
 
Πρώτος και σημαντικός στόχος ήταν το νοικοκύρεμα του Δήμου Μυκόνου, το οποίο μπορώ να πω πλέον σήμερα, έπειτα από 3 χρόνια σκληρής δουλειάς, πως έχουμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως επίσης και η μάχη της καθημερινότητας τόσο κατά την τουριστική σεζόν, όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες.
 
Ξέρετε, ειδικά η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κάτοικο της Μυκόνου, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για εμάς από το ξεκίνημα της θητείας μας και έτσι ακριβώς συνεχίζουμε. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει, μιας και η Δημοτική μας Αρχή χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων.
 
Δεν αρκούμαστε όμως μόνο σε αυτά. Είχαμε και έχουμε ένα όραμα για τη Μύκονο, το οποίο δεν υφίσταται μόνο στη θεωρία, αλλά υλοποιείται μέσα από διαρκείς δράσεις και πρωτοβουλίες.
 
Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε σταθερά ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού, ενώ ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα είναι ορατά τόσο εντός όσο και εκτός Μυκόνου.
 
Δώσαμε και δίνουμε σημαντικές μάχες με τη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους - τις οποίες άλλοτε κερδίζουμε, άλλοτε χάνουμε - που μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια τώρα και η οποία «κοστίζει» σε χρόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία τόσο των Μυκονιατών, όσο και συνανθρώπων μας που επιθυμούν να επενδύσουν στη Μύκονο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της υποστελέχωσης βασικότατων υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου.
 
Εμείς όμως δεν πτοούμαστε, αλλά αντιθέτως πεισμώνουμε και γινόμαστε ακόμα πιο δημιουργικοί.
 
Επομένως, και το 2018 το βάρος θα πέσει τόσο στα σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των Μυκονιατών και των εκατομμυρίων επισκεπτών της, όσο και στη νέα μας γενιά, στην οποία επενδύουμε πολλά, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεραξία για το νησί μας.
 
ΕΡ: Έχοντας διανύσει τη μισή «διαδρομή» της παρούσας θητείας σας, ποια είναι η αποτίμηση του έργου που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής;
 
Κ.Κ.: Θα έλεγα ότι σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς, αλλά τι λένε οι Μυκονιάτες για εμάς. Το ερώτημά σας όμως είναι πολύ κρίσιμο και μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ συντόμως στη στάση ζωής που έχω απέναντι στα δημόσια πράγματα.
 
Εμείς - και αναφέρομαι στη Δημοτική Αρχή - δεν είμαστε η «εξουσία», αλλά οι υπηρέτες των συνδημοτών μας. Είμαστε εδώ εξ ονόματός τους, για να υπηρετούμε τα συμφέροντα του νησιού μας επί τη βάσει της νομιμότητας και της ηθικής. Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας των πολιτικών επιλογών μας.
 
Ως εκ τούτου, οφείλουμε να λογοδοτούμε σε όλους τους συμπολίτες μας, ώστε και εκείνοι να έχουν πλήρη γνώση των πεπραγμένων και της διαχείρισης του ταμείου του Δήμου Μυκόνου.
 
Και να ξέρετε πως αυτό ακριβώς κάνουμε.
 
Με το νέο έτος, εκδώσαμε τον Απολογισμό τριετίας της Δημοτικής μας Αρχής, ο οποίος συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και στον οποίο αναφέρονται τα σημαντικότερα από τα έργα μας ανά τομέα δράσης.
 
Προσέξτε, δε μιλάμε για το τι θα θέλαμε να έχουμε κάνει, αλλά για το τι έχουμε κάνει μέσα σε 3 μόλις χρόνια!
 
Αυτό το έργο είναι χειροπιαστό, το κρατά ο κάθε Μυκονιάτης στα χέρια του. Το βλέπει με τα ίδια του τα μάτια.
 
Και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το μέλλον του νησιού μας, αφού εντός του Απολογισμού υπάρχει συνοδευτικό ένθετο-ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει ο κάθε δημότης και να το αποστείλει απευθείας ταχυδρομικά στον Δήμαρχο!
 
Οπότε θα μου δώσετε λίγο χρόνο να συλλέξουμε τις απαντήσεις και να επανέλθω στο ερώτημά σας σε μερικούς μήνες... αν και κάτι μου λέει ότι δεν τα έχουμε πάει και άσχημα μέχρι σήμερα! Αυτό άλλωστε αντιλαμβανόμαστε ως Δημοτική Αρχή από την καθημερινή επικοινωνία με τους συνδημότες μας.
 
ΕΡ: Σε επίπεδο υποδομών, ποια θεωρείτε πως είναι τα «αδύνατα» σημεία του νησιού, στα οποία θα έπρεπε να υπάρξει άμεση παρέμβαση;
 
Κ.Κ.: Σε επίπεδο υποδομών υπάρχει σοβαρό θέμα πρωτίστως με το δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης και ακολούθως με τα θέματα του οδικού μας δικτύου.
 
Υπάρχει όμως ένα βασικό στοιχείο, εξίσου σημαντικό, το οποίο δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος, ο οποίος με τη σειρά του και με το δίκιο του, κάνει τα παράπονά του στο Δήμαρχο!
Συγκεκριμένα, όλα αυτά τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία σαφώς και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αποτελούν απόλυτη ευθύνη του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης δηλαδή και των συναρμόδιων υπουργείων.
 
Ο Δήμος Μυκόνου και ο κάθε νησιωτικός Δήμος της χώρας, δε διαθέτει τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων.
 
Δυστυχώς - και το λέω μετά λύπης αυτό - οι περισσότερες κυβερνήσεις κοιτάζουν μόνο πως να απομυζούν μέσω της βαριάς φορολογίας τη Μύκονο και όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μη παρέχοντας ανταποδοτικά οφέλη, όπως έργα σαν αυτά που προαναφέραμε, τα οποία και θα βοηθήσουν καθοριστικά στην καθημερινότητα τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των τουριστών.
 
Παρ’ όλα αυτά, εμείς από την πλευρά μας δεν μένουμε αδρανείς σε καμία περίπτωση. Και αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό σημείο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι Μυκονιάτες.
Δεν αρκούμαστε μόνο στις συνεχείς πιέσεις που ασκούμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την υλοποίηση των σοβαρών έργων υποδομής αλλά παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και υλοποιούμε έργα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το κεντρικό κράτος.
 
Όμως αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι λύση. Κι αυτό διότι με τον τρόπο αυτό αφενός στερούμε πόρους από άλλες δράσεις και αφετέρου οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων είναι σημαντικά πιο αργοί.
 
Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα έργα υποδομών που υλοποιήσαμε παρά τα όποια προβλήματα:
 
Ξεμπλοκάραμε, ύστερα από δεκαετίες, την κατασκευή με δημοτικούς πόρους του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου Μυκόνου, το οποίο ευελπιστούμε να είναι έτοιμο εντός του 2018.
Προκήρυχθηκε η κατασκευή του πρώτου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο νησί μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Μυκονιάτες εργαζόμενοι να μπορούν πλέον να συνδυάζουν οικογένεια και εργασία χωρίς το άγχος του «ποιος θα κρατήσει το παιδί»!
 
Υλοποιήσαμε έργα συντήρησης και ανακαίνισης σχολείων, καθαρισμούς ακτών, έργα φωτισμού και πλακοστρώσεων.
 
Ολοκληρώσαμε τα έργα στο Νέο Λιμάνι.
 
Και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2018 να έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος του δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης, καθώς επίσης και τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση του αεροδρομίου.
 
ΕΡ: Κατά καιρούς, απευθύνεστε προς το κεντρικό κράτος και τους καθ’ ύλην αρμόδιους για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί στους τομείς της Υγείας-Πρόνοιας και Παιδείας, αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών σε ζητήματα καθημερινότητας, ασφάλειας κλπ. Έχετε βρει ανταπόκριση στα αιτήματα σας; Έχει υπάρξει βελτίωση της κατάστασης;
 
Κ.Κ.: Η απάντηση είναι... «εξαρτάται»!
 
Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Υπάρχουν Υπουργοί που είναι απόλυτα συνεργάσιμοι και υπάρχουν Υπουργοί που αγγίζουν τα όρια της αδιαφορίας!
 
Και επειδή μου αρέσει να μιλώ με παραδείγματα, θέλω να σας αναφέρω ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας λόγου χάρη, ο κ. Κουρουμπλής, μας έχει στηρίξει πάρα πολύ τόσο σε επίπεδο έργων υποδομών όσο και στην πρόσφατη δοκιμασία με το ναυάγιο στο Τραγονήσι, όπου δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα καθώς υπήρξε άψογη συνεργασία και συντονισμός των συναρμόδιων φορέων.
 
Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας, οι συμπολίτες μας που ασκούν τα παραπάνω λειτουργήματα στη Μύκονο, να ξέρετε ότι είναι δυο φορές άξιοι θαυμασμού, αφού χωρίς την ύπαρξή τους δεν υφίσταται ζωή και προοπτική στο νησί!
 
Εμείς από την πλευρά μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι άνθρωποι αυτοί, τις σημαντικές μειώσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια στις απολαβές τους, το αυξημένο κόστος ζωής στο νησί, ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν, προτείναμε και νομοθετήθηκε η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσής τους από Δήμους με τη μορφή επιδόματος σίτισης και στέγασης!
 
Και μάλιστα κάναμε πράξη αυτή μας την πρόταση φέτος για πρώτη φορά, λαμβάνοντας σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου, με ένα ποσό που ανέρχεται σε τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (350.000,00 €).
 
Βλέπετε λοιπόν ότι και εδώ, ενώ καλύπτουμε «τρύπες» του κεντρικού κράτους, υπάρχουν Υπουργοί που σφυρίζουν αδιάφορα, αφήνοντας εμάς να βγάζουμε το φίδι από την τρύπα κάθε φορά.
 
Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημά σας και σας λέω ότι, κατά περίπτωση, υπάρχουν Υπουργοί που έχουν τη θέληση και πραγματικά βοηθούν, καθώς και άλλοι που έχουν εντελώς αρνητική στάση προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
ΕΡ: Η Μύκονος, καλώς ή κακώς, έχει ταυτιστεί με την ξέφρενη διασκέδαση. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι -σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς- γίνεται σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθεί και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, που παραμένει άγνωστη.
 
Κ.Κ.: Η Μύκονος έγινε παγκοσμίως γνωστή πρωτίστως για το φυσικό της κάλλος και αυτό το υπέροχο κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό τοπίο - το οποίο διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού - αλλά και για την περίφημη μυκονιάτικη φιλοξενία.
 
Επιπλέον, όπως σωστά το είπατε, ταυτίστηκε φυσικά με την απόλυτη καλοκαιρινή διασκέδαση και τις ιδανικές καλοκαιρινές διακοπές. Όμως η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτό!
 
Εμείς προσπαθούμε συστηματικά από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε καθήκοντα Δημοτικής Αρχής να αναδείξουμε και τον άλλο «κρυμμένο» εαυτό της Μυκόνου και της Δήλου. Αυτόν που διατηρούν εδώ και χιλιάδες χρόνια!
 
Γι’ αυτό και έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας και τολμώ να πω με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Σημαντική είναι φυσικά και η συνεισφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Αξίζει παράλληλα μια ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή Έκθεση Vanity -με αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών - η οποία φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου και μετά από μια σύντομη στάση της στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας ταξίδεψε για την Ιταλία.
 
ΕΡ: Όσον αφορά στη φετινή θερινή περίοδο, υπάρχουν στοιχεία για το πώς θα κινηθούν οι αφίξεις μεμονωμένων επισκεπτών, group και κρουαζιερόπλοιων στο νησί;
 
Κ.Κ.: Όπως γνωρίζετε, το 2017 σπάσαμε για ακόμη μια χρονιά κάθε ρεκόρ!
 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αφίξεις στο νησί μας θα είναι και το 2018 αυξημένες, παρά το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει αρκετά νωρίς.
 
Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, αλλά δεν εφησυχάζουμε λεπτό!
 
Πριν λίγες μέρες όπως γνωρίζετε, το Κατάρ ανακοίνωσε νέα απευθείας σύνδεση με τη Μύκονο.
 
Τα δεδομένα πλέον και στον τουριστικό τομέα, με τη ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας, αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, γι’ αυτό κι εμείς προσαρμοζόμαστε αναλόγως, ώστε να μην υπολειπόμαστε πουθενά σε σχέση με τους λοιπούς ανταγωνιστικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.
 
Συγκριτικό πλεονέκτημα που διατηρούμε και επιμένουμε ακούραστα να προβάλλουμε είναι το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο αλλά και η απαράμιλλη μυκονιάτικη φιλοξενία, που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό των ανθρώπων του νησιού διαχρονικά.
 
ΕΡ: Πώς θα αντιδράσετε εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση καζίνο στη Μύκονο;
 
Κ.Κ.: Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε ομόφωνα μια σειρά ενεργειών, ύστερα από την απαράδεκτη και υποτιμητική αντιμετώπισή μας από το αρμόδιο Υπουργείο που χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, είναι αλήθεια ότι το εν λόγω Υπουργείο ενήργησε με ιδιαίτερη βιασύνη και αγωνία, πράγμα το οποίο ομολογώ ότι μας δημιουργεί ουκ ολίγα ερωτηματικά για τους λόγους που αυτό συνέβη!
 
Και μόλις πριν λίγα 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Νοτίου Αιγαίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση για το 2018, εξέδωσε σχετική ομόφωνη απόφαση για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, η οποία υιοθετεί πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου και εκφράζει την αντίθεσή της στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων Καζίνο.
 
Με το θέμα λειτουργίας επιχειρήσεων Καζίνο, η κυβέρνηση μας έφερε εξ' απροόπτου, αφού δε ζήτησαν ποτέ την άποψή μας και δεν άφησαν καθόλου χρόνο για διαβούλευση! Η κυβέρνηση όμως πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρει την τοπική κοινωνία της Μυκόνου ενωμένη για το ζήτημα των Καζίνο.
 
Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά ότι το κεντρικό κράτος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό της χώρας, αγνοώντας επιδεικτικά τις όποιες προεκτάσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.
 
Μάλιστα, για το εν λόγω ζήτημα έστειλα κατεπείγουσα επιστολή τόσο στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στους λοιπούς Αρχηγούς Κομμάτων και τους συναρμόδιους φορείς.
Και με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα επαναλάβω επακριβώς τη δήλωση που έκανα τότε:
 
«Η Μύκονος δεν έχει ανάγκη από Καζίνο. Έχει ανάγκη από Σχολεία, Νοσοκομείο, Υποδομές και Κίνητρα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση. Ας κάνει το κεντρικό κράτος αυτά που οφείλει απέναντι στους Μυκονιάτες και όλες τις νησιωτικές περιοχές που συνεισφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία και αφού λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, συζητούμε και για τη λειτουργία των Καζίνο».
 
ΕΡ: Ποιο είναι το όραμα του Κωνσταντίνου Κουκά για τη Μύκονο και κατά πόσο συμβαδίζει αυτό με τις προσδοκίες των συμπολιτών σας;
 
Κ.Κ.: Το όραμά μου για τη Μύκονο «σπάει» σε επιμέρους στόχους, προκειμένου να καθίσταται απτό και υλοποιήσιμο.
 
Έτσι, στους επιμέρους στόχους της Δημοτικής Αρχής, πέραν των σοβαρών ζητημάτων και έργων υποδομής που προαναφέραμε, είναι:
 
Να παραμείνει η Μύκονος κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός, αυξάνοντας κάθε χρόνο τον απόλυτο αριθμό αφίξεων Ελλήνων και ξένων τουριστών.
 
Να προσφέρουμε στη νέα γενιά όσα δεν είχαμε εμείς ή οι γονείς μας στη διάθεσή μας.
 
Να καταστεί η Μύκονος προορισμός όλο το χρόνο.
 
Να αποτελέσει η Μύκονος νησί βιώσιμο 365 μέρες το χρόνο για τους κατοίκους του.
 
Να αποκτήσει η Μύκονος επιτέλους το δικό της Νοσοκομείο.
 
Να μην υπάρχει ούτε ένας Μυκονιάτης - στην κυριολεξία ούτε ένας - που να στερείται των βασικών αγαθών, δηλαδή ένα σπίτι να κοιμάται, ένα πιάτο φαγητό, γιατρό και φάρμακα.
 
Από κει και πέρα, σχετικά με την άποψη των συμπολιτών μας για το δικό μας όραμα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
 
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το σύνολο των συμπολιτών μας Μυκονιατών συμβαδίζει με το όραμα της Δημοτικής μας Αρχής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές η πλειοψηφία αυτών μας έδωσε το χρίσμα να διοικήσουμε τον Δήμο Μυκόνου. Και μας ψήφισαν λοιπόν, υποθέτω, όχι γιατί είμαστε νέοι απλά, αλλά γιατί διάβασαν το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας, μέσα από τα οποία απεικονίζεται επίσης το όραμά μας.
 
Βέβαια, η ώρα της κρίσης θα έρθει το 2019! Μετά τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές θα μπορώ λοιπόν να σας απαντήσω με απόλυτη βεβαιότητα και μόνο τότε... Αν και πιστεύω ότι τόσο εκείνοι που μας ψήφισαν όσο και εκείνοι που δεν μας ψήφισαν την πρώτη φορά, είναι πεπεισμένοι ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό υπό τις δεδομένες συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, αυτά είναι τα μηνύματα που η Δημοτική Αρχή λαμβάνει καθημερινά από τον κόσμο και με βάση αυτά πορεύεται.
 
Είναι σαφές ότι στο επίκεντρο των επιλογών μας και της πολιτικής που εφαρμόζουμε όλο αυτό διάστημα βρίσκονται σταθερά οι δημότες και κάτοικοι της Μυκόνου. Από αυτούς αντλούμε τη δύναμή μας να συνεχίζουμε το έργο μας και για εκείνους δρούμε νυχθημερόν δουλεύοντας σκληρά. Πάγια επιδίωξή μας είναι άλλωστε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιλυθεί το συντομότερο κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον κάτοικο του νησιού στην καθημερινότητά του, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η εν λόγω πολιτική κατεύθυνση, που εστιάζει ξεκάθαρα στο συλλογικό συμφέρον, αποτελεί σταθερά τον δικό μας μονόδρομο.