Με λαμπρότητα και βραβεύσεις ο εορτασμός των Θεοφανείων από το Δήμο Μυκόνου

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 08/01/2018 - 15:55

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στη Μύκονο, παρουσία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κουκά, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέλιου Μπρίγγου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μίλτου Ατζαμόγλου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Κλήρου, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων και παρουσία πλήθους πιστών.

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων, ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Μυκόνου, με το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας το φλουρί της οποίας έπεσε στο νεοσύστατο Πυροσβεστικό Σώμα Μυκόνου και στη δημότισσα κα. Ειρήνη Πάουλα, καθώς και βράβευση όλων εκείνων που πολύ πρόσφατα έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, προκειμένου να σωθούν οι ζωές των ναυαγών στο Τραγονήσι.

Ο κ. Κουκάς έκανε ειδική μνεία στη σημαντική δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη, η οποία ανέλαβε εξολοκλήρου την κατασκευή του  Σχολικού Συγκροτήματος του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς, όπως επίσης και στον Απολογισμό 3ετίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο οποίος εκπονήθηκε σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά στα χρονικά της Μυκόνου και διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους.

Παρατίθενται τα σημαντικότερα τμήματα από την ομιλία του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά:

«...Μετά από 3 έτη δημαρχιακής θητείας, 

3 έτη δημιουργικά, με σκληρή δουλειά, με πολλή προσπάθεια, 3 χρόνια γεμάτα εμπειρίες και έντονη καθημερινότητα... θέλω να πιστεύω -  κοιτάζοντάς σας στα μάτια - ότι έχουμε καταφέρει αρκετά.

Στόχος δικός μου και της Δημοτικής Αρχής, είναι το 2018 να συνεχίσουμε όλοι οι Μυκονιάτες ενωμένοι, με όραμα, σχέδιο και προοπτική, για να βρεθεί ακόμη μια χρονιά το νησί μας, στην κορυφή του κόσμου!

Ενωμένοι σα μια γροθιά, μιμούμενοι τους άξιους Μυκονιάτες συντοπίτες μας ναυτικούς, τα αδέρφια Δημήτρη και Βαγγέλη Λυκούρη, τον Βαγγέλη Πολυκανδριώτη, καθώς και τον αυτοδύτη Νικόλαο Δάντο, οι οποίοι κατά το πρόσφατο ναυάγιο στο Τραγονήσι, έδωσαν πραγματική μάχη με τα κύματα, αγνοώντας τους ανέμους 10 και 11 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο, και με αυτοθυσία, οδήγησαν την επίλεκτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στο σημείο όπου βρίσκονταν η σωστική λέμβος και διέσωσαν το 12μέλες πλήρωμα του πλοίου.»

«...Ακόμα ένα φωτεινό παράδειγμα συμπολίτη μας προς αυτή την κατεύθυνση της προσφοράς προς τον τόπο και τους συμπολίτες του, είναι ο Γεώργιος Δακτυλίδης και η οικογένειά του, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντική δωρεά για την ανέγερση του Σχολικού Συγκροτήματος του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς.

Πράξη γενναιοδωρίας και συναίσθησης της συλλογικής ευθύνης που όλοι έχουμε ως ενεργοί δημότες, πράξη προσφοράς προς την τοπική μας κοινωνία και τον συνάνθρωπο, πράξη υψίστου ηθικού καθήκοντος και βαθιάς ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και το νησί μας, προς τα ίδια μας τα παιδιά, το παρόν και το μέλλον της Μυκόνου.

Αναλαμβάνοντας την ύψιστη ιστορική ευθύνη της εκ του μηδενός κατασκευής ενός σημαντικότατου έργου κοινής ωφελείας, η οικογένεια Δακτυλίδη, συνεχίζει της ιστορική παράδοση των επιφανών Μυκονιατών που δε λησμόνησαν την αφετηρία τους, όσο υψηλά κι αν ανήλθαν, παρά δώρισαν απλόχερα στο νησί μας σημαντικό μέρος από όσα απέκτησαν με κόπο και μόχθο.

Εύχομαι η δωρεά Δακτυλίδη να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και να βρει πολλούς μιμητές, ώστε να γεννηθεί μια νέα γενιά Ευεργετών!»

«...Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας την, οποία τιμούμε δεόντως στο νησί μας κάθε χρόνο, θα ήθελα να σας παραδώσω ιδιοχείρως τον  απολογισμό 3ετίας της Δημοτικής μας Αρχής, σε  έντυπη έκδοση, συνοδευόμενη από πλήθος φωτογραφιών και συνοπτική παρουσίαση του έργου μας σε αυτά τα 3 πρώτα χρόνια.

Για εμάς βέβαια θεωρείται αυτονόητη  υποχρέωση να λογοδοτούμε στους εντολείς μας, που δεν είναι άλλοι από εσάς, τους συμπολίτες μας, οι οποίοι και μας εμπιστευτήκατε τις τύχες του τόπου μας πριν από 3 χρόνια.

 «...Τιμώντας στο ακέραιο την καθαρή εντολή που μας δώσατε πριν 3 χρόνια και έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που μας έχετε αναθέσει, συνεχίζουμε ενωμένοι και το 2018, με μεγαλύτερη εμπειρία, όρεξη για δουλειά και προσήλωση στο στόχο.»

«...Σε αυτό το σημείο κρίναμε άκρως απαραίτητο, κατά τα φετινά Θεοφάνεια, να τιμήσουμε δεόντως, όλες και όλους εκείνους που έταξαν εαυτόν στην υπηρεσία του συνανθρώπου και αψηφώντας τον κίνδυνο, ρίσκαραν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να διασωθούν οι ναυαγοί του Τραγονησίου.

Το παράδειγμά τους αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά Μυκονιατών, ενώ συνάμα αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Μυκονιατών, το φιλότιμο, την φιλοπατρία και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Η γενναία πράξη τους αυτή θα αποτελεί οδηγό ζωής για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά.»

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης σε εορταστικό και πανηγυρικό κλίμα, ενώ διανεμήθηκαν στους παρευρισκόμενους τα ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου με τη μορφή της Μυκονιάτισσας ηρωίδας της Επανάστασης Μαντούς Μαυρογένους για το έτος 2018 και έντυπη έκδοση του  απολογισμού 3ετίας της Δημοτικής Αρχής.

Οι βραβευθέντες για την εξαίρετη εθελοντική τους προσφορά στη διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι και για την συμβολή τους στη διαχείριση του ναυαγίου ήταν:

1. Ο κ. Δημήτριος Λυκούρης

2. Ο κ. Ευάγγελος Λυκούρης

3. Ο κ. Ευάγγελος Πολυκανδριώτης

4. Ο κ. Νικόλαος Δάντος

5. Η Μ.Υ.Α. (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών)

6. Η Ε.Μ.Α.Κ.  (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών)

7. Το Λιμενικό Σώμα Μυκόνου

8. Ο κ. Νικόλαος Σκευοφύλακας

9. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Μυκόνου

10. Ο καπετάνιος του ρυμουλκού “ΧΡΗΣΤΟΣ XL”

11. Η Υ.Π.Α. (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

12. Ο κ. Λουκιανός Κουερίνης

13. Η κα. Ευαγγελία Πάουλα

14. Οι εθελοντές Μυκόνου

15. Η κα. Vergheles Eugenic Alexandrou

16. To Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου

17. Ο Αθλητικός Όμιλος Μυκόνου

18. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου