Ο Δήμος Μυκόνου τιμά την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης

Εκτυπώσιμη μορφή
Πέμπτη, 02/09/2021 - 00:00

Από την 1η έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» συντελείται η πολύ αξιόλογη έκθεση «Μαντώ Μαυρογένη : η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με το βλέμμα του σήμερα.» με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ειρήνης Σαββανή.
Η Μαντώ Μαυρογένη εμπνέει εικαστικά δώδεκα σύγχρονους καλλιτέχνες οι οποίοι συνθέτουν πτυχές αυτής της τόσο πολύπλευρης και δυναμικής προσωπικότητας. Παράλληλα αντικείμενα της ηρωίδας, προσωπογραφίες της αλλά και ιστορικά αρχεία, πιστοποιούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η μυκονιάτισσα Μαντώ έζησε αντισυμβατικά την εποχή της, αναπτύσσοντας επαναστατική αλλά και πολιτική δράση μέσα από κάθε ρόλο της και ως αγωνίστρια και ως γυναίκα.
Ο Δήμος Μυκόνου καταβάλλει χρόνια τώρα κάθε προσπάθεια να προκαλέσει ιστορικές έρευνες, εκδηλώσεις, μελέτες και εκδόσεις, ώστε να αποκατασταθεί ο σπουδαίος ρόλος και συνεισφορά της Μαντώς Μαυρογένη στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και στην χειραφέτηση της γυναίκας, γεγονότα που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν ήταν ώριμο να αναγνωρίσει για πολύ καιρό. Η έκθεση αυτή είναι μια λαμπρή και ουσιαστική στιγμή αποκατάστασης του ρόλου της. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και καλλιτέχνες.
H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.