Συνέντευξη Δημάρχου στη HuffPost: «Αν δεν υπήρχαν οι Μυκονιάτες, η Μύκονος δεν θα αποτελούσε τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό»

Εκτυπώσιμη μορφή
Δευτέρα, 27/11/2017 - 15:14
Η Μύκονος είναι διεθνώς γνωστή ως ένας τουριστικός παράδεισος που υποδέχεται κάθε χρόνο και μεταξύ άλλων πολλές προσωπικότητες του παγκόσμιου επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, καθώς και της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας. Εκτός όμως από έναν «απαστράπτοντα» προορισμό, η καθημερινότητα στο νησί δεν παύει να αντιμετωπίζει προβλήματα, προβλήματα που αποζητούν λύσεις ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ένα στολίδι και μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα μας.
 
Δήμαρχος του νησιού την τελευταία τριετία είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος ήδη πιστώνεται ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο και χρήσιμο έργο.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μύκονο, από γονείς Μυκονιάτες. Με πτυχία στη Νομική, τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς σπουδές και τη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ.Κουκάς επέστρεψε στο αγαπημένο του νησί, που αργότερα θα διοικούσε. Πριν την εκλογή του στη θέση του δημάρχου, διετέλεσε επί σειρά ετών πρώτος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, στις Κυκλάδες.
 
Ο νεότερος δήμαρχος του δημοφιλούς νησιού μιλάει στη HuffPost Greece για τη Μύκονο, τη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία, τους στόχους που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, τον τουρισμό, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί και την επιθυμητή βιώσιμη ανάπτυξή του.
 
Κατάγεστε από τη Μύκονο. Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις μέσα από τη βιωματική σας σχέση με το νησί;
 
Η λέξη «κατάγομαι» ίσως δεν είναι η πλέον αντιπροσωπευτική. Θα έλεγα καλύτερα πως «αποτελώ γέννημα θρέμμα της Μυκόνου». Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει, έχω πάει σχολείο, έχω κάνει τους πρώτους μου φίλους, έχω παίξει, έχω κάνει τα πρώτα μου μπάνια και φυσικά εξακολουθώ να ζω, να εργάζομαι και να ασκώ τα καθήκοντα μου ως Δήμαρχος Μυκόνου.
Η Μύκονος αποτελεί το Α και το Ω για τη ζωή μου, μαζί με την οικογένειά μου και όλους τους κατοίκους της.
 
Οι αναμνήσεις μου, παλαιότερες και πιο πρόσφατες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με κάποιες βασικές εικόνες και μυρωδιές. Κάθε στιγμή μου, είτε αφορά στην προσωπική, είτε στην κοινωνική, είτε στην επαγγελματική μου ζωή, συνδέεται άμεσα με το απέραντο γαλάζιο της κυκλαδίτικης θάλασσας, το λευκό των παραδοσιακών μυκονιάτικων σπιτιών, τα πλακόστρωτα μοναδικά μυκονιάτικα σοκάκια, την πλατεία και το Μοναστήρι της Άνω Μεράς και φυσικά τα χαμόγελα των καλοσυνάτων και φιλόξενων Μυκονιατών.
 
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το νησί ως τον «κορυφαίο προορισμό», κατά τη γνώμη σας;
 
Είναι πραγματικά δύσκολο να οριοθετήσεις τον χαρακτηρισμό «κορυφαίος προορισμός στον κόσμο» αποκλειστικά και μόνο με όρους λογικής, γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που ασκούν σημαντική επίδραση προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σε κάθε περίπτωση, αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα είναι: η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, οι πανέμορφες παραλίες, η μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της Χώρας, η γραφικότητα της Άνω Μεράς, η ξακουστή Βενετία της Μυκόνου, η μαγευτική Δήλος, τα παγκοσμίου επιπέδου εστιατόρια και μπαρς, η φιλοξενία των Μυκονιατών και η θετική ενέργεια που εκπέμπει αυτό το νησί.
Η κατάκτηση όμως αυτού του άκρως τιμητικού τίτλου του «κορυφαίου προορισμού», θα ήταν πραγματικά ανέφικτη, αν δεν υπήρχαν οι ίδιοι οι Μυκονιάτες, οι οποίοι και αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Μυκόνου.
 
Πώς εκτιμάτε τη συνεισφορά της Μυκόνου στην εθνική οικονομία και συγκεκριμένα λόγω του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού;
 
Η Μύκονος αποτελεί βασικό χρηματοδότη της Ελλάδας. Και δεν το λέω γιατί είμαι Μυκονιάτης και εν προκειμένω Δήμαρχος Μυκόνου.
 
Αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαμε με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 
Φυσικά δεν είναι μόνο τα έσοδα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, πράγμα πολύ σημαντικό για το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δίνονται σε Έλληνες και Ελληνίδες από κάθε μεριά της χώρας, για τουλάχιστον 6-7 μήνες το χρόνο.
 
Η Μύκονος αποτελεί ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να την διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού.
 
Στην τριετή θητεία σας ως Δήμαρχος Μυκόνου, ποιους στόχους υλοποιήσατε και ποιο είναι το όραμα για το νησί στο μέλλον;
 
Η αλήθεια είναι ότι τοποθετώ πάντα τον πήχη ψηλά, κι αυτό γιατί με διακατέχει ένα αίσθημα «δημιουργικού ανικανοποίητου», όπως το ονομάζω εγώ.
 
Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για μένα και τους συνεργάτες μου, πάντως για τη Μύκονο και τους Μυκονιάτες πιστεύω πως είναι σίγουρα.
 
Ας μη λησμονούμε, ότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να βάλουμε όλα τα θέματα σε μια σειρά, καθώς παραλάβαμε έναν Δήμο ανενεργό σε πολλά τμήματά του και ιδίως στα ζητήματα ανάπτυξης.
 
Με συστηματική όμως δουλειά, υπομονή και επιμονή, οι συνεργάτες μου και εγώ, σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, γιατί πλέον μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο, όχι μόνο για τα προβλήματα της καθημερινότητας - τα οποία δε σταματούν ποτέ - αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, στη νέα γενιά, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
 
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα αναφερθώ σε 4-5 ενδεικτικά παραδείγματα.
 
1. Ξεμπλοκάραμε ύστερα από δεκαετίες, την κατασκευή του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου Μυκόνου, το οποίο ευελπιστούμε να είναι έτοιμο εντός του 2018. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τη σημασία ενός τέτοιου έργου
 
2. Προκηρύξαμε την κατασκευή του πρώτου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο νησί μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι εργαζόμενοι Μυκονιάτες να μπορούν πλέον να συνδυάζουν οικογένεια και εργασία χωρίς το άγχος «του ποιος θα κρατήσει το παιδί»
 
3. Διοργανώσαμε για πρώτη φορά στη Μύκονο με τεράστια επιτυχία, τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, μια ιστορική αθλητική διοργάνωση δεκαετιών, αναβαθμίζοντας παράλληλα σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού
 
4. Υλοποιήσαμε έργα συντήρησης και ανακαίνισης σχολείων, καθαρισμούς ακτών, έργα φωτισμού και πλακοστρώσεων, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και πολλά ακόμα
 
5. Ολοκληρώσαμε τα έργα στο Νέο Λιμάνι
 
Και όλα τα παραπάνω, συνυπολογίζοντας τη γραφειοκρατία και τη δυσκαμψία που χαρακτηρίζει το ελληνικό δημόσιο κάτι που μεταφράζεται σε περίοδο αναμονής από 1 έως 2 έτη για να ξεκινήσει ένα έργο, από τη στιγμή που θα ληφθεί η σχετική απόφαση φυσικά.
 
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί αυτή τη στιγμή και ποια η αρωγή-παρέμβαση της Πολιτείας;
 
Δεν μου αρέσει να εμφανίζομαι μόνιμα ως «διαμαρτυρόμενος», αλλά από την άλλη έχω υποχρέωση να μιλάω με βάση την πραγματικότητα και όχι τα στερεότυπα ή τις ιδεοληψίες κάποιων.
 
Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ: Η Πολιτεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Μύκονο σαν ένα νησί των 10.000 μόνιμων κατοίκων, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τους μήνες αιχμής το νησί φιλοξενεί περί τους 100.000 τουρίστες ημερησίως. Εάν σε αυτό προσθέσετε την κλασική ελληνική γραφειοκρατία αντιλαμβάνεστε τι θα πετυχαίναμε εάν λειτουργούσαμε στα πλαίσια ενός ευέλικτου και σοβαρού κράτους. Ειδικότερα, το νησί έχει ξεπεράσει σε επίπεδο υποδομών τη φέρουσα ικανότητά του, με σημαντικότερο πρόβλημα αυτό της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για το νησί, το οποίο δεν έχουμε τους πόρους ούτε τα μέσα να το υλοποιήσουμε.
 
Θα πρέπει η κυβέρνηση εκτός από το να τρίβει τα χέρια της για τις εισπράξεις στα Δημόσια Ταμεία λόγω του τουρισμού της Μυκόνου, να νομοθετήσει ανταποδοτικές υπηρεσίες στο νησί μας, χρησιμοποιώντας μέρος των εσόδων αυτών, διαφορετικά σε βάθος χρόνου θα είμαστε όλοι χαμένοι.
 
Και βέβαια δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού (Υγεία, Πολεοδομία, Αστυνομία, Εκπαίδευση κλπ), για το οποίο και πάλι το Κεντρικό Κράτος φέρει ακέραια την ευθύνη.
 
Στο σημείο αυτό οφείλω να αναφερθώ εκ νέου, στο φιλότιμο και τη σκληρή δουλειά των Μυκονιατών, οι οποίοι προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε 2.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να διαφημίζεται η χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
 
Ποια έργα βασικής υποδομής θεωρείτε απαραίτητα για την ενίσχυση της οικονομίας του νησιού;
 
Όπως ανέφερα και προηγουμένως βασική προτεραιότητα αποτελεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ωστόσο, θεωρώ εξίσου απαραίτητα, την αναβάθμιση του αεροδρομίου, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, την αναβάθμιση των κεντρικών οδικών αξόνων, τον οδοφωτισμό, τη δημιουργία μαρίνας και φυσικά...το ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί τη σοβαρότερη και ουσιαστικότερη έλλειψη για το νησί μας.
 
Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό, όπως προανέφερα.
 
Πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, η πρότασή μας να μπορούμε να χορηγούμε επίδομα σίτισης και διαμονής στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν στο νησί μας, γεγονός το οποίο θα δώσει μια εν μέρει λύση στο πρόβλημα και η οποία επιβεβαιώνει την κατεύθυνση της στήριξής μας προς του δημόσιους λειτουργούς που επιλέγουν τη Μύκονο ως τόπο εργασίας τους, προσωρινό ή μόνιμο.
 
Και πάλι όμως, αντιλαμβάνεστε ότι οι Μυκονιάτες σηκώνουμε το εθνικό βάρος μονομερώς, καθώς η Πολιτεία μας θυμάται μόνο όταν έρχεται η ώρα να καρπωθεί από την υπεραξία του διεθνούς brand της Μυκόνου.
 
Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί και στα νησιά τα τελευταία ο χρόνια. Ποια μέτρα λαμβάνει ο Δήμος για την ασφάλεια τουριστών και ντόπιων κατοίκων της Μυκόνου;
 
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω κάτι. Mε βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η εγκληματικότητα στα νησιά είναι σχετικά ήπιας μορφής, εάν και λόγω συγκυρίας παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα από αυτή που της αναλογεί.
 
Είναι αυτονόητο όμως ότι σε κάθε τουριστικό προορισμό πρέπει να υπάρχει υψηλό αίσθημα ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό και στο βαθμό που μας αναλογεί ως Δήμος Μυκόνου, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας, κινούμαστε προς δύο κατευθύνσεις:
 
Καταρχάς, κάθε χρόνο πραγματοποιούμε διεθνή διαγωνισμό και υπογράφουμε σύμβαση με εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης, για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων. Δεδομένης της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας από το 2013 που τότε αριθμούσε 23 άτομα.
 
Παράλληλα, αιτούμαστε διαρκώς την απόσπαση αστυνομικών και λιμενικών για την θερινή περίοδο και μετάταξη για όλο το χρόνο, εξασφαλίζοντας στους πρώτους δωρεάν στέγη.
 
Βέβαια, βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και από κοινού με τους διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, καταστρώνουμε σχέδιο δράσης, το οποίο επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Είναι γεγονός ότι οι συγκοινωνίες για τα γύρω νησιά δεν είναι τακτικές. Υπάρχουν σχέδια για την επίλυση του θέματος και συχνότερα δρομολόγια;
 
Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι οι συγκοινωνίες είναι αρκετά συχνότερες και υπάρχει επικοινωνία με τα γύρω νησιά των Κυκλάδων αλλά και του υπόλοιπου Αιγαίου.
 
Όμως, το χειμώνα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια από τα συναρμόδια υπουργεία για επίλυση του προβλήματος.
 
Για το λόγο αυτό, υπήρχαν ελαφρύνσεις και κίνητρα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να προστατευτεί η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα νησιωτικότητα, όπως για παράδειγμα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα οποία η κυβέρνηση κατήργησε, παραγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.
 
Πώς σκοπεύετε να κινητοποιήσετε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τι πρέπει να γίνει για την εξασφάλιση μιας κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού;
 
Πρέπει να επισημάνουμε ξανά ότι το νησί μας είναι βιώσιμο και αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα στις προσπάθειες δεκαετιών των Μυκονιατών, αλλά και της αγάπης των εκατομμυρίων επισκεπτών που επιλέγουν τη Μύκονο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό κάθε χρόνο.
 
Από εκεί και πέρα, βασικός μας στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Μύκονο, βασική προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αποτελεί η συνεργασία του Κεντρικού Κράτους, ώστε να δρομολογηθούν ένα ένα τα σημαντικά ζητήματα που προαναφέραμε.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη τουρισμού υγείας, γαστρονομικού, περιηγητικού και συνεδριακού, καθώς και η διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων.
 
Καταγράφεται επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, που ασχολούνται κυρίως με την επιστήμη της αρχαιολογίας, για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και συνεδρίων, με αντικείμενο τη Δήλο και τα αρχαία της Μυκόνου.
Σαφώς και δεν εφησυχάζουμε αναμένοντας από την Πολιτεία να δώσει κάποια στιγμή λύσεις στα προβλήματά μας.
 
Ήδη, όπως προείπαμε, δίνουμε εμείς λύση, με δικούς μας πόρους, στο θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών του Νησιού.
 
Υλοποιούμε με δικούς μας πόρους έργα υποδομών. Όλα αυτά όμως, πάντα και πρωτίστως με σεβασμό στο μοναδικό μυκονιάτικο τοπίο και στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Μυκόνου.
 
Να είστε βέβαιοι, ότι οι φιλόξενοι, δημιουργικοί και εργατικοί Μυκονιάτες, μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα θαύματα. Και στο τέλος θα τα κάνουμε και αυτά.
 
Ποια είναι η καταγραφή για την -έως τώρα- τουριστική κίνηση, αναφορικά με τις προηγούμενες χρονιές;
 
Η φετινή χρονιά, αποτελεί χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων ποσοτικά και ποιοτικά.
 
Το νησί είχε πάρα πολύ κόσμο και προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρόλο που είχαμε στη διάθεσή μας λιγοστά μέσα, όπως ανέφερα προηγουμένως αναλυτικά.
 
Εύχομαι να συμβαίνει το ίδιο σε όλη την χώρα, καθώς σε αντιδιαστολή με την εχθρική προς το επιχειρείν ελληνική οικονομία, ο τουρισμός είναι ο μοναδικός κλάδος εξαγωγών που καταφέρνει - με τα όποια προβλήματα -να επιβιώνει και να αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο.
 
Εμείς οι Μυκονιάτες πάντως, παρά τις όποιες δυσκολίες, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα εξακολουθήσουμε να κρατάμε την ελληνική σημαία ψηλά, διατηρώντας τη Μύκονο στο πρώτο σκαλί του βάθρου του παγκόσμιου τουρισμού.